Program de evaluare edituri


Denumire: Program de evaluare a editurilor româneşti în vederea obţinerii recunoaşterii profilului şi standardului academicdin partea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice

Lasa un mesaj

  • mesaj de la: Sandu Antonio
    Data: 18 aprilie 2011

    Stimati prieteni,
    Va felicit pentru intiativa de a clasifica editurile. As dori o serie de informatii referitoare la acest proces.
    1. Am inteles din discutia telefonica ca acum suntem intr-o saptamana de discutii publice ale criteriilor, urmate de afisarea versiunii finale a metodologiei. In aceste conditii la pagina 3 specificati urmatoarele: calendarul evaluarii presupune o prima etapa pilot (18-31 aprilie) care reuneste un lot semnificativ de edituri si prezinta comunitatii stiintifice rezultatele evaluarii precum si etape regulare care dureaza 6 luni. In aceste conditii editurile incluse in etapa pilot sunt deja desemnate? Si daca da pe baza caror criterii intrucat categorizarea acestora cu prioritate fata de altele creaza un avataj concurential al acestor edituri. Poate orice Editura sa participe la aceasta pilot? Daca da dorim sa ne inscriem.
    O a doua sugestie extinderea termenului de depunere a aplicatiilor pentru prima etapa, fie ea pilot sau nepilot intrucat nu a fost suficient de mediatizata aceasta initiativa laudabila a CNCS, multe edituri fiind in situatia de a nu fi aflat acest lucru. Perioada sarbatorilor Pascale interpusa in perioada de evaluare limiteaza drastic capacitatea editurilor de a realiza aplicatii cat mai conforme cu realitatea intrucat mai ales in cazul referentilor din strainatate va fi dificil de obtinut declaratia pe propria raspundere intr-un timp atat de scurt si care cuprinde si Sarbatorile Pascale.
    3. Personal nu am inteles daca se depune pentru Evaluarea Editurilor o singura aplicatie pentru o editura sau cate o aplicatie pentru fiecare comisie de lucru. De exemplu o aplicatie pentru stiinte sociale, una pentru stiinte umaniste etc, sau si mai detaliat pe subcomisii de tipul o aplicatie pentru sociologie, una pentru asistenta sociala, o alta pentru istorie, etc.
    4. In ceea ce priveste viitoarele punctari ale cartilor in proiecte CNCS se va obtine un punctaj pentru editura, unul pentru colectie si unul distinct pentru ruta cartii? Sau ruta cartii este alternativa in cazul in care editura sau colectia nu este clasificata?
    5. In acest moment deoarece nu au aparut criteriile pentru promovarea personalului din invatamantul superior si cercetare nu este clar cum si la ce categorii va influenta publicarea unei carti intr-o editura clasificata CNCS in promovarea universitara.
    6. Intrucat clasificarea este trecuta dupa chestionarul de evaluare a editurii nu este foarte clar daca aceleasi categorii se vor aplica colectiilor si ce punctaj se va aplica fiecarui item in acest sens observam ca in chestionarul de evaluare a editurii sunt 10 itemi fiecaruia corespunzandu-i 10 puncte, sa intelegem ca in chestionarul de evaluare a colectiei unde sunt doar 5 itemi fiecaruia ii va corecpunde 20 de puncte? Si ca vor fi aceleasi 3 categorii A, B, si C?
    7. O alta observatie se adreseaza la criteriul reviste unde categoria A nu mai este ca in clasificarea CNCSIS rezervata doar revistelor indexate ISI Thomson Reuters ci si altor reviste care intrunesc punctajul de recunoastere. Ceea ce si in opinia mea corespunde cu necesitatea vizibilitatii europene a domeniilor umaniste. Cu toate acestea punctarea doar a doua baze de date va descuraja revistele in asi include continutul in cat mai multe baze de date si astfel a spori vizibilitatea internationala a acestora.
    8. O alta observatie vizeaza obligativitatea prezentarii referatelor de peer review catre comisie. Intrebarea mea este cum se va putea mentine un numar semnificativ de referenti in conditiile in care se vor face publice continuturile peer review-urilor chiar si doar pentru expertii CNCS. In acest caz exista un potential conflict de interese intre un peer review-ur care a respins un articol al unui membru al comisiei CNCS. Astfel se va crea o reticenta a peer review-urilor romani de a mai evalua articole pentru reviste romanesti. Chiar si fata de unii peer review-urii straini redactiile vor putea avea dificultati in a le explica ca referatele de peer review vor fi facute cunoscute unei institutii publice cum este CNCS, astfel propunerea mea este ca redactiile sa poata opta pentru mentinerea confidentialitatii trimitand doar referatele de peer review si acolo unde nu se doreste acoperindu-se semnatura peer review-ului.
    9. In ceea ce priveste perioada de 4 ani pentru o revista pentru a accede la categoria A sau B o consider prea extinsa, ea ar trebui sa fie de maximum 3 cat este perioara la ISI Thomson inainte de realizarea cotarii si publicarea indecelui de impact sau tot dupa modelul ISI Thomson a unui numar de 4 numere consecutive (minim.
    Cu deosebita apreciere,
    Cu speranta unei colaborari cat mai fructuase intre Editura Lumen si CNCS,
    Dr. Antonio SANDU
    Presedintele Asociatiei Lumen

  • mesaj de la: popa aurel
    Data: 29 aprilie 2011

    Sunt directorul editurii sitech din craiova si am aflat tirziu de aceasta noua actiune de evaluare.
    vin totusi cu citeva observatii:
    1. de ce atita graba in calendarul anuntat?
    cui foloseste stabilirea unor criterii insufucient discutate si care vor fi schimbate foarte repede.
    2.chestionarul mi se pare complet neechilibrat astfel:
    2.1 ce editura poate subzista cu 10 carti in 5 ani?
    pt cartile stiintifice, care in general au tiraje mici, ar trebui impuse poate 10 carti pe an sau cumulat 50 de titluri in 5 ani.
    2.2punctul 4 mi se pare exagerat si ar putea chiar sa lipseasca la fel si punctul 9
    2.3 punctul 10 ar putea fi extins si la altfel de premii
    cu consideratie,
    aurel popa

  • mesaj de la: erich agnes
    Data: 3 mai 2011

    Buna ziua!
    Sunt directorul Editurii “Valahia University Press” din Targoviste. Din 2006 avem incheiat un act constitutiv impreuna cu Editura “Biblitheca” (fondata 1997)in urma caruia ne-am organizat in grupul editorial “Valahia University Press & Bibliotheca”. Intrebarea noastra este daca putem aplica ca si grup editorial indeplinind cumulat conditiile de evaluare? Sau fiecre editura in parte trebuie sa indeplineasca aceste conditii?

Str. Mendeleev nr. 21-25, Sector 1, Cod 010362, Bucureşti
Tel: 021 302 38 50; Fax: 021 311 59 92.